Information om behandling av personuppgifter

Genom denna informationsskrift får du information om hur dina personuppgifter behandlas av

Lönestams Bilar AB org.nr: 556413-2073 med adress Rydjavägen 8, 590 18  Mantorp,

e-postadress ekonomi@lonestamsbilar.com och telefonnummer 0142-201 07.

Din integritet är viktig för oss och vi anstränger oss därför för att skydda dina personuppgifter på bästa sätt. I detta dokument får du information om hur vi som personuppgiftsansvariga behandlar alla personuppgifter som samlas in om dig av oss när du eller det företag du representerar gör ett köp, lämnar in ett fordon för service eller reparation, när vi köper ett fordon av dig eller när du ingår ett avtal om förvaring av däck, s k däckhotell, på plats hos oss.

 

Personuppgifter som vi behandlar om dig:

De personuppgifter som vi behandlar är de uppgifter som du har lämnat till oss eller som vi har samlat in från dig eller en tredje part.

Personuppgifter som du har lämnat till oss:

När du som kund ingår ett avtal med oss kommer du att lämna viss information om dig. Informationen du lämnar kan var till exempel [ditt namn, registreringsnumret på ditt fordon, ditt personnummer, ditt kundnummer, ditt bilägarnummer, dina kontakt- och adress uppgifter och ditt kortnummer]. Vi kan även komma att behandla personuppgifter om dig som du lämnar till oss i egenskap av kund.

Personuppgifter som vi har samlat in från dig eller en tredje part:

När du lämnar in ett fordon till oss för service eller reparation kan vi komma att samla in [registreringsnummer samt information som finns lagrad i fordonets dator. Det är information som främst av teknisk karaktär såsom t.ex. felkoder och servicehistorik som hänför sig till ditt fordon. Vi  kan även komma att samla in uppgifter om genomförda felsökningar och vilket arbete som har utförts, inklusive eventuella produkter som har reparerats, bytts ut eller installerats.]

När du ingår ett avtal om köp av ett fordon eller service med oss kan vi även komma att samla in information om ditt köp, din service eller reparation, betalning samt information om [fordonets chassinummer, eller s.k. VIN-nummer].

Vi kan också komma att behandla dina personuppgifter som vi får tillgång till genom sökningar i Transportstyrelsens vägtrafikregister, främst kontaktuppgifter och registreringsnummer. De personuppgifter som anges ovan kan vi komma att behandla om dig även i de fall någon annan lämnar in ditt fordon till oss för reparation eller service för din räkning. Om du lämnar in ett fordon som någon annan är registrerad som ägare för eller som representant för ett företag behandlar vi [ditt namn och dina kontaktuppgifter].

 

Ändamål och rättslig grund för behandlingen av dina personuppgifter

 

För följande ändamål behandlar vi dina personuppgifter för att fullfölja vårt avtal eller vidta åtgärder som du begär innan ett avtal ingås:

  • Om du som kund eller representant för ett företag gör ett köp, lämnar in ett fordon för service eller reparation, om vi köper ett fordon av dig eller ingår ett avtal om däckhotell behandlar vi {ditt namn, registreringsnumret eller annat identifikationsnummer på fordonet, ditt kundnummer, ditt bilägarnummer, dina kontakt- och adressuppgifter och ditt kortnummer] i syfte att administrera vårt kundförhållande inklusive din betalning. Vi behandlar även dessa uppgifter för att fullgöra våra skyldigheter som följer av de avtal som följer av de avtal som du har ingått med oss och för att förse dig med den information om de produkter och tjänster som du har begärt från oss, t.ex. för att skicka påminnelser om service. Behandling av information som finns lagrad i fordonets dator kan behöva behandlas för att utföra service och underhåll eller för att kunna göra felsökningar och konstatera och åtgärda fel på fordonet.

 

  • Om du begär en offert från oss behandlar vi [ditt namn samt dina kontakt- och adressuppgifter] i syfte att kunna kontakta dig för att följa upp offerten och vidta åtgärder på begäran av dig innan ett eventuellt avtal ingås.

 

  • För att hantera eventuella reklamationer eller för att kunna uppfylla eventuella garantiåtaganden som följer av vårt avtal med dig eller det företag som du representerar behandlar vi[dina kontaktuppgifter, registreringsnumret eller annat

 

  • Identifikationsnummer på fordonet, uppgifter om ditt köp sam genomförda felsökningar och vilket arbete som har utförts, inklusive information om eventuella fordon, delar eller produkt som har reparerats, bytts ut eller installerats.]

 

  • [För att kunna fastställa din identitet och begära kreditprövningar när en sådan krävs enligt avtalet behandlar vi uppgifter om ditt namn och ditt personnummer samt uppgifter om din ekonomiska situation. Behandlingen av ditt personnummer är klart motiverat med hänsyn till vikten av en säker identifiering.]

 

  • Om du provkör ett fordon behandlar vi [dina kontaktuppgifter samt uppgifter om provkörningen] så att vi i enlighet med vårt avtal med dig ska kunna ta ut eventuella avgifter eller andra kostnader som uppstod under den tiden som du disponerade fordonet. Vi behandlar även [körkortsuppgifter samt ditt personnummer] i syfte att säkerställa din identitet, kontrollera körkortet mot vägtrafikregistret och för att veta vem som har lånat fordonet samt säkerställa att du har körkort. Behandlingen av ditt personnummer är klart motiverat med hänsyn till vikten av en säker identifiering vid utlåning av våra fordon.

 

Om uppgifterna som anges ovan inte lämnas till oss har vi inte möjlighet att fullgöra vårt avtal eller uppfylla våra åtaganden i förhållande till dig

 

 För följande ändamål behandlar vi dina personuppgifter med stöd av en intresseavvägning:                                  

                           

  • Vi behandlar dina kontaktuppgifter för att kunna kommunicera med dig som kund eller representant för kund genom att skicka direktmarknadsföring och nyhetsbrev, påminnelser om service och kundundersökningar via post, e-post eller sms. Vårt berättigande intresse är att kunna kommunicera med dig som kund eller representant för kund i marknadsföringssyfte.

 

  • Om någon annan lämnar in ditt fordon till oss för reparation eller service behandlar vi [ditt namn, registreringsnumret på ditt fordon och dina kontakt- och adressuppgifter.] i syfte att fullgöra vårt avtal om reparation eller service i förhållande till den som lämnat in ditt fordon. Behandling av information som finns lagrad i fordonets dator kan även behöva behandlas för att utföra service och underhåll eller för att kunna konstatera och åtgärda fel på fordonet. Vårt berättigade intresse av att behandla dina personuppgifter är för att kunna fullgöra vårt avtal i förhållande till kunden och genomföra aktuell service eller reparation på ditt fordon.

 

  • Om du lämnar in fordonet för någon annans räkning eller ingår ett avtal med oss som representant för ett företag kan vi komma att behandla uppgifter om [ditt namn, dina kontakt- och adressuppgifter samt uppgifter om fordonet] i den mån det är nödvändigt för att fullgöra våra åtaganden i förhållande till vår kund. Vårt berättigade intresse av att behandla dina personuppgifter är att kunna kommunicera med dig i egenskap av kontaktperson och för att följa upp vem som lämnade in fordonet hos oss.

 

  • Vi behandlar fordonsdata som hänför sig till ditt fordon, t.ex. information om servicehändelser, skadehistorik och mätarställning, för att kunna erbjuda framtida ägare av fordon information om service- och underhållsarbeten som har genomförts på fordonet. Vi behandlar dessa uppgifter för vårt berättigade intresse av att kunna visa att vi uppfyller krav från respektive fordonstillverkare, av säkerhetsskäl samt för att underlätta för ägarna av fordonet vid service.

 

För följande ändamål behandlar vi dina personuppgifter om du har samtyckt till det:

  • Om du har samtyckt till att få direktmarknadsföring såsom t.ex. nyhetsbrev eller påminnelser om service via e-post eller sms från oss behandlar vi dina kontaktuppgifter för detta ändamål under en längre period.

 

  • Utöver den behandling av dina personuppgifter som anges ovan utför vi även behandling som är nödvändig för att följa tillämplig lag, förordning eller myndighetsbeslut. Till exempel sparar vi uppgifter om ditt avtal med oss samt köphistorik i den utsträckning det är nödvändigt för att följa gällande bokföringslag och skattelagstiftning.

 

 Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

 

Dina personuppgifter kan komma att delas med aktörer som behandlar personuppgifter för vår räkning, s.k personuppgiftsbiträden. [För marknadsföringsändamål kan vi komma att dela dina kontaktuppgifter till reklambyråer och tryckerier för t.ex. tryck och distrutrubition av utskick. Våra IT-leverantörer och eventuella andra leverantörer vi anlitar kan också komma att få tillgång till samtliga personuppgifter som vi behandlar om dig, dock endast i den utsträckning det är nödvändigt i syfte att dessa ska fullgöra sina åtaganden i relation till oss.]

 

Dina personuppgifter akn också komma att lämnas ut till följande aktörer som själva är personuppgiftsansvariga för sin behandling av dina personuppgifter:

  • [För betalning eller kreditupplysning kan vi komma att dela uppgifter om ditt kortnummer eller personnummer samt uppgifter om din ekonomiska situation till betalningsförmedlare och kreditföretag.]
  • [Vid köp av ett fordon kan vi komma att registrera din information i Transportstyrelsens vägtrafikregister i syfte att kunna genomföra ägarbytet.]
  • [Vi kan komma att lämna ut dina kontaktuppgifter och viss information om ditt fordon till fordonstillverkaren eller generalagenten för bilmärket du köpt. Exakt vilka personuppgifter som fordonstillverkaren eller generalagenten behandlar om dig i egenskap av personuppgiftsansvarig har fordonstillverkaren eller generalagenten ett eget ansvar att informera dig om.]
  • [Vi kan komma att lämna ut dina personuppgifter för försäkringsbolag när du köper ett fordon av oss eller lämnar in ett fordon för service eller reparation.]

 

Vi och våra samarbetspartners behandlar som huvudregel endast dina personuppgifter inom EES. I de fall personuppgifter behandlas utanför EES gör detta endast i enlighet med gällande dataskyddslagstiftning.

 

Utöver vad som anges ovan kan våra samarbetspartners, t.ex. leasingföretag, finansbolag, fordonstillverkare, generalagenter samt försäkringsbolag samla in dina personuppgifter direkt från dig för egen räkning. För sådana uppgifter är våra samarbetspartners personuppgiftsansvariga och har därför ett eget ansvar att informera dig om behandlingen.

 

Hur länge sparar vi dina personuppgifter?

 

Vi behandlar aldrig dina personuppgifter under en längre tid även vad som är tillåtet enligt tillämplig lag, förordning, praxis eller myndighetsbeslut. Personuppgifter som vi behandlar i syfte att fullgöra vårt avtal med dig behandlas som utgångspunkt under den tid det är nödvändigt för att vi ska kunna administrera avtalsförhållandet och fullgöra våra åtaganden i förhållande till dig. För att följa tvingande lag, för att du har lämnat ditt samtycke till det eller för att vi har rätt att göra så enligt en intresseavvägning kan vi dock komma att spara dina personuppgifter under en längre tid i enlighet med nedan.

 

  • För bokföringsändamål sparar vi i enlighet med gällande bokföringslagstiftning information som krävs enligt sådan lag om vårt avtal med dig i sju år.

 

  • I enlighet med gällande lagstiftning har vi rätt att lagra dina kontaktuppgifter för direktmarknadsföring under en tid efter ditt köp eller efter att vårt avtal har löpt ut. Beroende på vad avtalet rör är denna tid olika lång. 

       Om du har lämnat in ditt fordon för reparation eller service sparar vi dina 

       Kontaktuppgifter under [sju] år från inlämnandet. Vi anser oss ha ett berättigat intresse         

       Av att spara dina uppgifter under denna tid eftersom du som kund typiskt sätt förväntar 

       Dig information från oss som verkstad när det är dags att serva ditt fordon igen.

 

      Om du har ingått avtal omköp av ett fordon av oss behandlar vi dina kontaktuppgifter 

      Under [sju] år från köpet. Vi anser oss ha ett berättigat intresse av att spara dina uppgifter 

      Under denna period med hänsyn till att ett fordon är sällanköpsvara. Vi tror att vår

      Marknadsföring blir mer relevant för dig efter en tid när det är mer sannolikt att du kan 

      Komma att vilja köpa ett nytt fordon igen. Vi kan därför komma att lagra dina 

      Kontaktuppgifter för att skicka direktmarknadsföring till dig via post, e-post eller sms 

      Under den tid vi har rätt att göra så enligt gällande personuppgifts-lagstiftning,

     Marknadsföringslag och praxis.

 

  • För att kunna hantera eventuella reklamationer eller garantiåtaganden sparar vi [dina kontaktuppgifter, registreringsnumret på ditt fordon, uppgifter om ditt köp, genomförda felsökningar och vilket arbete som har utförts samt vilka delar eller produkter som har reparerats, bytts ut eller installerats] under [sju] år från den dag köpet gjordes eller reparationen eller servicen utfördes. Personuppgifterna sparas under sju år med hänsyn till att ett fordon är en sällanköpsvara och vi, för att kunna hantera din lagstadgade rätt till reklamation på fordonet, reparation eller service, kommer behöva se vilket arbete som har utförts och vilka delar eller produkter som har reparerats, bytts ut eller installerats.

 

  • [Vi kan komma att spara fordonsdata som hänför sig till ditt fordon, t.ex. information om servicehändelser, under den tid som fordonet är i drift. Denna information sparas endast tillsammans med fordonets registreringsnummer och inte tillsammans med dina kontaktuppgifter. Uppgifterna sparas under den tid som fordonet är i drift för vårt berättigade intresse av att kunna erbjuda framtida ägare av fordonet information om service- och underhållsarbeten som har genomförts på fordonet samt för att kunna följa fordonets historik.]

 

  • [Om du särskilt har lämnat ditt samtycke till att få direktmarknadsföring, nyhetsbrev och påminnelser kommer vi att spara dina kontaktuppgifter i form av namn, e-post och telefonnummer tills du avregistrerar dig eller ber oss sluta kontakta dig.]

 

Dina personuppgifter kan sparas längre än vad som angetts ovan i den mån vi är skyldiga att göra det enligt lag, förordning eller myndighetsbeslut.

 

Dina rättigheter

Du har rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av personuppgifter med effekt från och med att återkallelsen är gjord. Du har också rätt att när som helst invända mot behandlingen av dina personuppgifter för direktmarknadsföring och profilering.

I enlighet med gällande dataskyddslagstiftning har du rätt att få tillgång till information om vilka personuppgifter som vi behandlar om dig samt rätt att begära rättelse av dina personuppgifter.

Under vissa förutsättningar har du även rätt att begära radering eller begränsning av dina personuppgifter eller invända mot vår behandling. Du har även under vissa förutsättningar rätt att få ur de personuppgifter som rör dig som du lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet).

Om du skulle ha några klagomål avseende vår behandling av dina personuppgifter har du rätt att inge klagomål till svenska Datainspektionen eller annan behörig tillsynsmyndighet som utövar tillsyn över företags hantering av personuppgifter.

Kontakta oss

Om du vill utöva dina rättigheter enligt ovan eller annars vill komma i kontakt med oss med anledning av vår behandling av dina personuppgifter kan du göra detta genom att kontakta oss per post eller e-post. Våra kontaktuppgifter framgår ovan.

 

Denna information om behandling av personuppgifter fastställdes av

Lönestams Bilar AB  den 23 januari 2018